لیستریا چیست؟
چه افرادی بیشتر در معرض خطر ابتلا به لیستریوز هستند؟
غذاهایی که می توانند به لیستریا آلوده شوند
راه هایی برای کاهش خطر ابتلا به لیستریوز
توصیه هایی برای مصرف ماهی دودی توسط گروه های پرخطر
جایگزین های مطمئن تر برای کسانی که در معرض خطر عفونت لیستریا هستند
باکتری های مواد غذایی
لیستریا مونوسیتوژنز (لیستریا) نوعی باکتری مواد غذایی است که باعث بیماری به نام لیستریوز می شود. موارد ابتلا به لیستریوز نادر است و در صورت ابتلا معمولاً علائم کمی در بزرگسالان و کودکان سالم ایجاد می کند یا اینکه کلا بدون علامت است. با این حال، بعضی افراد ریسک بالاتری برای بیمار شدن ، حتی از نوع شدید (لیستریوز تهاجمی) آن دارند. افرادی که در معرض ریسک ابتلا به لیستریوز قرار دارند باید در مصرف ماهی دودی سرد آماده احتیاط کنند.
ویدئو: لیستریا چیست؟
زنان باردار و جنین : عفونت لیستریوز در بعضی مواقع باعث سقط جنین، سپسیس یا مننژیت در نوزادان تازه متولد شده می شود.
کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند: از جمله افراد مبتلا به برخی بیماریهای زمینهای مانند سرطان، دیابت، بیماریهای کبدی و کلیوی یا کسانی که با مصرف داروهای خاصی سیستم ایمنی بدن آن ها ضعیف شده است.
افراد مسن: در مقایسه با بقیه مردم بیشتر در معرض خطر هستند و این خطر با افزایش سن بیشتر می شود.
اگر چه لیستریا در محیط زندگی ما وجود دارد و غذاها را آلوده می کند، ولی بیشتر در غذاهای آماده دیده می شود. یعنی بیشتر در غذاهایی که بدون حرارت دادن یا پختن مصرف می شوند.
نمونه هایی از غذاهای آماده عبارتند از:
زنان باردار یا افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند بیشتر در معرض خطر ابتلای شدید به عفونت لیستریا هستند. بهتر است این افراد از خوردن ماهی سرد دودی خودداری کنند. از آنجایی که خطر ابتلا به بیماریهای ناشی از لیستریوز با افزایش سن زیاد می شود، افراد مسن نیز باید از خطرات مصرف ماهی سرد دودی اطلاعاتی داشته باشند. از جمله این که به تاریخ انقضای محصول و نگهداری آن در یخچال (زیر دمای 5 درجه سانتیگراد) توجه کنند. ماهی های دودی سرد آماده معمولاً به صورت برشهای نازک فروخته می شوند. مثل برش های قزل آلای دودی. ماهی قزل آلای سرد دودی یا پخته شده آماده مصرف به صورت نازک برش داده می شود که این برش ها به رنگ نارنجی، صورتی یا قرمز بوده و در هنگام لمس با دست کمی مرطوب هستند.
ویدئو: لیستریا در ماهی دودی
باکتری های موادغذایی در روده بسیاری از حیوانات زندگی می کنند. این باکتری ها در زمان پرورش، کشتار و فرآوری به غذاها منتقل می شوند.
سایر مواد غذایی مانند سبزیجات سبز و میوه ها از طریق تماس با مدفوع انسان و حیوانات آلوده می شوند.این آلودگی ها از طریق کود یا ورود فاضلاب به آب های کشاورزی ایجاد می شود.
برخی از باکتری های موجود در مواد غذایی از طریق حیوانات خانگی مانند سگ و گربه به افراد و یا در صورت عدم رعایت بهداشت فردی از فردی به فرد دیگر منتقل می شوند. مثلا به دلیل نشستن صحیح دستها بعد از رفتن به توالت یا بعد از دست زدن به حیوانات خانگی.
دستاورد جدید محققان؛ درمان جدید برای آلرژی به بادام زمینی
مواد غذایی آلرژی زا را بشناسیم